myyaitatsivukuva3sivulam
Ylä-Savon kotiseutumuseo
Virrankatu 4
74100 Iisalmi
Kesäkaudella
p. 017 -825 865, 044 7844 077
info@ylasavonkotiseutumuseo.fi

YLÄ-SAVON
KOTISEUTUMUSEO15.5.-15.8.
TI-PE 12-18.00
LA-SU 11-16.00
MA suljettu
Liput 3 € / 1,5 €
TI vapaa pääsy
MUSEON PYSYVÄ NÄYTTELY & KOKOELMAT

Museon kokoelmat

Ylä-Savon Kotiseutumuseon kokoelmiin kuuluu noin 4 500 esinettä. Kokoelma käsittää lähinnä yläsavolaista talonpoikaisesineistöä niin maatalouden, käsityön kuin kotitaloudenkin saralta.

Talonpoikaisesineistön lisäksi museolla on niin sanottu sotahuone, johon on kerätty toiseen maailmansotaan liittyvää esineistöä, kuvia sekä tekstejä.

Oman kokonaisuutensa museon kokoelmissa muodostaa myös ns. keisarin kalusto, joka sisältää Iisalmen vanhassa pappilassa 1800-luvun alussa olleen kustavilaiskaluston. Kalusto on entisöity vuonna 2004 ja sen ympärille on luotu kustavilaistyylinen miljöö museon alakerrassa sijaitsevaan huoneeseen.

Kotiseutumuseon pihapiirissä on sekä kalustolato että itäsuomalainen riihi. Kalustolatoon on rakennettu vuonna 2017 hevosvetoisia ajoneuvoja esittelevä näyttely. Riiheen on rakennettu vuonna 2018 vanhoja maatalouskoneita esittelevä näyttely.


Museon kartuntapolitiikka

Museon esinemäärän ollessa tiloihin ja resursseihin nähden suuri, suositaan museolla niukan linjan kartuntapolitiikkaa. Harvinaisia ja hyväkuntoisia esineitä, jotka vielä puuttuvat museon kokoelmista, otetaan vastaan harkiten. Suurinta osaa museolla tarjotusta esineistöstä ei kuitenkaan voida ottaa vastaan rajallisten säilytystilojen vuoksi.

Esineet lisätään kokoelmaan ainoastaan lahjoitussopimusten kautta. Lisäksi museo voi ottaa vastaan esineistöä käyttökokoelmaansa varten.
KUVIA MUSEON ESINEISTÄ

© Ylä-Savon kotiseutuyhdistys ry //  Webmaster Ylä-Savon Kotiseutuyhdistys ry. 2017